Je v kuchyni lepší indukční nebo sklokeramická varná deska?

indukcni deska
Modern kitchen appliance. Cooking pan on the surface of induction panel with sensor panel

Přemýšlíte-li nad rekonstrukcí své kuchyně, musíte si zvolit nový sporák. Na trhu najdete mnoho značek i typů varných desek, které si můžete pořídit. Každá z nich má svá pozitiva i negativa.

Některé typy jsou jednoduše lepší než jiné pro většinu lidí. Poradíme vám vybrat mezi dvěma velmi populárními varnými deskami, které si dnes domů pořizuje téměř každý z nás. Podíváme se na:

  • podobnosti,
  • náklady při užívání,
  • výhody obou možností.

Společné znaky obou sporáků

Obě varné desky mají velmi jednoduchý vzhled a ploténky, které je velmi jednoduché používat. Navíc mají oba velmi moderní vzhled, který se hodí do každé kuchyně. Ani u jedné desky není vůbec náročné provést údržbu a udržet je dokonale čisté. Jen pamatujte, že musíte mít po ruce vhodné prostředky. Nezapomínejte, že obě tyto desky mají speciální požadavky při instalaci, takže pravděpodobně nebudete sami schopní je zapojit do zdroje elektřiny.

Jaká možnost je úspornější?

Všichni dnes řešíme finance v případě energií. Mělo by vás proto zajímat, jaká varianta je úspornější. Z pohledu počáteční investice pro vás bude lepší sklokeramická varná deska, protože tento typ je levnější. Navíc pro vaření na indukci potřebujete speciální nádobí, které si budete muset pořídit a zaplatíte za něj nemalé peníze.

Na druhou stranu z pohledu dlouhodobých nákladů je indukce mnohem lepší. Díky její technologii dochází k minimálním únikům tepla. Plotýnky sklokeramické desky vydávají teplo i po vypnutí, což může být poměrně nebezpečné s malými dětmi. Jestli chcete ekonomičtější a bezpečnější variantu do své kuchyně, měli byste si pořídit indukci. Počáteční investice bude trochu vyšší, ale dlouhodobě se vám tento nákup vyplatí.

Výhody indukce

Podívejme se na jednotlivé typy varných desek. Indukční desky se zahřívají téměř okamžitě a nikdy se vám nestane, že by vám zničila nádobí. To je velmi dobře, protože do nádobí budete muset investovat. Velkou výhodou je fakt, že můžete velmi dobře ovládat teplotu ohřevu a po vypnutí jsou okamžitě studené. Vaše děti se proto nespálí, i když se desky dotknou krátce po uvaření jídla.

Většina sklokeramických desek vám poskytne pět až devět možností teploty. U indukce je to mnohem více, takže si budete moci naprosto přesně zvolit, při jaké teplotě se jídlo bude vařit. Navíc velmi rychle reagují na změnu nastavení teploty. Díky tomu se vám nestane, že byste spálili své jídlo při vaření nebo smažení. Tento typ desky proto poskytuje jednu výhodu za druhou.

Výhody sklokeramické desky

Sklokeramické desky jsou stále velmi populární, i když nenabízí tolik výhod jako indukce. Velmi lákavá je hlavně nižší cena produktu. Navíc si nemusíte pořizovat nové nádobí, které by se tuto desku hodilo. Na druhou stranu se vám indukce rozhodně více vyplatí, jestli vaříte pravidelně. Jestli vaříte jen jednou za čas, sklokeramická deska vám zajisté bude stačit a pravděpodobně se vám vyplatí i přes trochu vyšší náklady při používání.

Zdroj obrázku: Lazy_Bear / stock.adobe.com

Věnuji se kreativnímu tvoření z papíru, látek i keramiky. Rozumím vhodným postupům a ráda poradím a vysvětlím jak správně tvořit a dělat podle DIY návodů. Zkušenosti s touto činností mám více než 5 let.